Jag & Min Diagnos (Ljud och ljus känslighet)

Så jag ska försöka efter bästa förmåga att sammanställa hur det är med ljud och ljuskänslighet.
 
Många personer med Aspergers syndrom uppfattar och känner av sinnesintryck (ljud, ljus, lukt, känsel) på ett annorlunda sätt. Det kallas för att ha en annorlunda perception. Vad man är känslig för är mycket olika. Vissa vanliga ljud kan uppfattas som något fruktansvärt medan andra ljud kan verka rogivande. Jag brukar beskriva det som att jag saknar filter. Att jag inte kan filtrera ut syn och ljud intryck som är oviktiga i alla fall när jag är trött eller inte har tillräckligt med energi. Andra kallar det för att de har supersinnen. (Låter awesome va? Det är de inte.)
 
Den här känsligheten påverkar livet i stor utsträckning och kan exempelvis innebära att man inte klarar av att vistas i offentliga miljöer, där sinnesintrycken kan vara både starka och många. Det är väldigt tröttande.
Men jag har med åren lärt mig att sålla bort mer och mer oviktiga ljud och andra intryck med mindre ansträgning, fast som sagt är jag trött eller inte utvilad så går det helt enkelt inte.

Så om det skulle vara så att vi träffas någonstans med mycket ljud eller andra starka intryck och jag verkar distraherad eller ointresserad av dig eller bara ser på dig med tom blick så kom ihåg att jag försöker allt vad jag förmår att höra, tolka och förstå vad du säger och ge ett passande respons. (Läs inlägget om att vara social)
Ta aldrig för givet att jag försöker bli av med dig för om så skulle vara fallet så kommer jag säga det, för det är en sådan människa jag är. Något du skulle kunna göra är att föreslå att vi kan fortsätta prata någonstans där det är lugnare.
 
Istället för att skriva mer om det så tänker jag lägga upp två filmer som visar hur det är på ett väldigt bra sätt.
Nu står det autism på videona men upplevelserna är desamma.
Ha volymen på en bekväm nivå och ändra inte under filmens gång för då försvinner syftet med den.
 
 
 
 
Så jag hoppas det var lärorikt och informativt. Dela gärna inlägget för ju fler som får information om asperger desto mindre fördomar får vi med aspergers stå ut med.
 
Tidigare inlägg om min diagnos:
Bloggtorka? - Klicka Här
 
Kram Anima♥

Kommentera här: